Wat is mindfulness?

Mindfulness  betekent met aandacht aanwezig zijn in het hier en nu, zonder  te oordelen. Het is een vaardigheid om elk moment bewust te zijn van wat er gebeurt in jezelf en daarbuiten.

Vaak hebben we de neiging de dingen anders te willen dan ze zijn of zijn we bezig met het nastreven van doelen. Als we ons prettig voelen, is er de neiging dit vast te willen houden, onprettige gevoelens duwen we het liefste weg. Zo reageren we vanuit automatische reactiepatronen waar we ons meestal niet bewust van zijn.

Door het beoefenen van mindfulness leer je je gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen te zien zoals ze zijn, zonder gelijk erop te reageren en er meteen een oordeel over te hebben. Hierdoor ontstaat ruimte en keuzevrijheid in het omgaan met wat er gebeurt. Het stelt je in staat bij de ervaring te blijven op het moment dat die zich voordoet en erop te reageren vanuit een bewuste wil in plaats vanuit een (inadequaat) automatisch reactiepatroon.

Beoefening van mindfulness leert je bewuster in het leven te staan, bij jezelf te blijven en je niet te verliezen in de dagelijkse hectiek. Tegelijkertijd ontwikkel je een houding van mildheid en vriendelijkheid voor jezelf.

Mindfulness is een vaardigheid die je kunt trainen. Door het vaak te doen word je er beter in. Zo ben je uiteindelijk beter in staat om bij tegenslag en in hectische tijden juiste keuzes te maken en goed voor jezelf te zorgen.

En niet onbelangrijk: ook in goede tijden “werkt” mindfulness.  Een groter bewustzijn van het alledaagse en al wat je dierbaar is leidt ertoe dat je hier intenser van kunt genieten!